Kolakladdkaka

Den här chokladkakan bakas tillsammans med en härlig kolasås!

Bli först att kommentera
Ingredienser (8 portioner)

Kaka

  • 1.25 dl brun farin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.25 dl mjölk (3 %)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g osaltat smör, smält
  • 200 g hackade dadlar

 

Kolasås

  • 2.5 dl brun farin
  • 25 g osaltat smör, i små klickar
  • 5 dl kokande vatten
Tillagning:
  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Smörj en form som rymmer 1.5 liter.
  3. Blanda farinsockret med mjölet och bakpulvret i en stor skål.
  4. Häll upp mjölken i en mindre skål, vispa i ägget, vaniljsockret och det smälta smöret och häll sedan blandningen över mjölblandningen.
  5. Rör om med en träslev så att det blandas väl.
  6. Vänd ner dadlarna och häll smeten i den smörade formen. Det gör ingenting att det ser ut att vara för lite, kakan pöser upp när den gräddas.
  7. Strö farinsockret till såsen över kakan och klicka på smöret. Häll på det kokande vattnet (ja faktiskt!) och ställ in i ugnen.
  8. Baka kakan i cirka 45 minuter. (Det kan hända att kakan behöver stå i 5 eller 10 minuter till.) Kakans översida ska vara elastisk och porös när den är klar, underst ska socker, smör och kokande vatten ha förvandlats till en mäktig, kladdig sås.
  9. Servera kakan med vaniljglass, crème fraîche eller vispgrädde.
Kolakladdkaka
Kanske gillar du:
  • Den här chokladkakan bakas på mörk choklad och gräddas bara så länge att den fortfarande är klad ...

  • Det finns många varianter på kladdkaka. Den här bakas på kakao och ska vara riktigt mjuk i mitte ...

  • Chokladtårtan eller kladdkakan är lika god som avslutning på middagen som den är till kaffe elle ...