Kladdig choklad- och fudgekaka

Den här kladdkakan gör man bäst i matberedare, där man enkelt kan köra ingredienserna till en smet. Men den är lätt att göra även utan maskin om man köper malen mandel och river ner chokladen i smeten.

Bli först att kommentera
Ingredienser (8 portioner)
  • 200 g mörk choklad av god kvalitet (70% kakao)
  • 175 g smör, plus lite att smörja formen med
  • 120 g råströsocker
  • 100 g skållad mandel
  • 2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 4 st stora ägg, helst ekologiska eller från frigående höns
  • 150 g extra fint vetemjöl
  • 100 g fudge
  • crème fraiche eller vaniljglass
Tillagning:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i matberedaren tillsammans med smör, socker, mandlar, salt och 1 msk av kakaopulvret. Kör tills du har en slät massa.
  3. Knäck ner äggen ett i taget och tillsätt även mjölet. kör tills smeten är slät igen.
  4. Ta fram en djup ugnsfast form, cirka 25x25 cm. Smörj formen noga och strö över resten av kakaopulvret. Skaka formen så att pulvret fastnar i ett tunt, jämnt lager. häll i smeten, använd en slickepott för att få med allting.
  5. Bryt fudgen i bitar och lägg i smeten, större bitar kan du trycka ner lite.
  6. Grädda i 18-20 minuter. Ta ut kakan och pröva den med en gaffel. Om det sitter kvar lite smet på gaffeln är den färdig - vi vill ju att den ska vara kladdig i mitten. Om smeten verkar vara för lös, grädda kakan i ytterligare 3-5 minuter så att den blir lite fastare.
  7. Låt kakan svalna en aning, men den ska fortfarande vara varm och kletig när den serveras. En klick crème fraiche eller en kula vaniljglass är gott till.
Kladdig choklad och fudgekaka
Kanske gillar du:
  • Denna är helt himmelsk. Snabb, enkel och lyxig. Lätt att göra dubbel sats och sanslöst god.

  • Med kladdkaka som bas kan även nybörjare göra underbart snygga och goda bakelser. Gör gärna en d ...

  • Kladdkaka är mångas favorit, det är en chokladdessert som är lätt att göra och som dessutom går ...

  • Denna kladdkaka är en favorit. Minten ger en fräsch och lätt smak som går bra ihop med chokladen ...

  • En god kladdkaka som är lätt och inte har för söt smak. Servera den som dessert eller till kaffe ...