Julig kladdkaka med saffransgrädde
En ljuvlig kladdkaka med pepparkakskrydda. Serveras med saffransgrädde.
Bli först att kommenteraIngredienser (8-10 portioner)
Kaka
- 2 dl rårörsocker
- 2 dl dinkelmjöl
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 nypa salt
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 2 msk snabbkaffe
- 1 msk mörk sirap
- (Rå)socker till att bröa formen med
Saffransgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 pkt saffran efter smak (mellan ½-1 pkt)
- 2 tsk citronsaft
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
- Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med (rå)socker.
- Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
- Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
- Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
- Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
- Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft. Pudra florsocker på kakan och servera!

Kanske gillar du:
En blandning mellan muffins och kladdkaka i en och samma bakelse.
Chokladtårta med physalis, mynta och gräddglass.
Klassisk amerikansk kladdkaka i långpanna är riktigt enkel att göra.
Att baka kladdkaka är enkelt, tricket är att göra tillräckligt mycket.
Kladdkaka med citron ger en frisk smak som höjer det goda i chokladen och balanserar den.