Gateau au chocolat – glutenfri chokladkaka
En helt mjölfri kladdkaka med sting av svartpeppar och finrivet apelsinskal.
Bli först att kommenteraIngredienser (10 portioner)
- 250 g mörk choklad, 70%
- 140 g smör + lite att smörja formen med
- 6 st ägg
- 1 nypa salt, ca 0.5 krm
- 2 dl råsocker
- 140 g sötmandel
- 0.5 krm nymald svartpeppar, ca
- 1 tsk apelsinskal, finrivet (ekologiskt)
- 1 tsk ingefära, mald
- 1 tsk Bourbon vanilla-pulver, alt vaniljsocker
Tillagning:
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme.
- Separera äggulor och vitor i två skålar.
- Tillsätt en nypa salt till äggvitorna.
- Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt.
- Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt till ägguleblandningen.
- Häll i chokladblandningen och blanda väl.
- Dra ett par varv med pepparkvarnen, lägg i apelsinskal, ingefära och vanilj.
- Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp.
- Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget.
- Smörj en låg rund form, gärna en pajform, och häll i smeten.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15-25 minuter beroende på ugn och tjocklek på kakan. Skaka lite på formen, den ska inte vara för lös innuti.

Kanske gillar du:
Den här jordnötskladdkakan innehåller både jordnötssmör och en lite större klutt nutella, den är ...
Den här chokladkakan bakas på mörk choklad och gräddas bara så länge att den fortfarande är klad ...
En god kladdkaka som är lätt och inte har för söt smak. Servera den som dessert eller till kaffe ...
En blandning mellan muffins och kladdkaka i en och samma bakelse.
Chokladtårta med physalis, mynta och gräddglass.