Fransk kladdkaka med arrak

Denna franska chokladtårta med arrak är helt, totalt underbar. Den är så maffig och kladdig ocu tung och fuktig och gör den. Men gör den kvällen innan ni ska äta, så den får stå till sig över natten, det är då miraklet sker. Imorgon smetar ni även in kakan i chokladganachen, som liksom stelnar och blir som ett underbart, hårt, glänsande chokladskal runt hela härligheten.

Bli först att kommentera
Ingredienser

Kaka

  • 225 g riktigt mörk choklad
  • 225 g smör
  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Arrak, efter behag (se tipsrutan)
  • Smör till formen
  • Kokos till formen

 

Chokladganache

  • 250 g choklad
  • 200 g vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 1 nypa havssalt, stor (ca 0.5 krm)

 

Serveras med

  • Lättvispad grädde
Tillagning:

Kaka

  1. Tjoffa på ugnen på 200 grader.
  2. Medan den blir varm och go smälter du chokladen och smöret tillsammans i en kastrull.
  3. Nu ska du få vispa också! Ägg och socker vispas pösigt tillsammans. Ställ sedan åt sidan.
  4. Nu blandar du ihop mjölet och bakpulvret. Fint.
  5. Nu ska allt få gifta sig med varandra i en och samma bunke! Choklad, äggfluff och mjöl! Arrak också!
  6. Smörj och kokosa formen.
  7. Ner med den härliga smeten (ja, smaka lite, den är god!) och in i ugnen. 20-25 minuter räcker gott, den ska vara kladdig i mitten. Om den ska stå över natten kan den nästan vara lite dallrig när du tar ut den, desto godare imorgon!
  8. När detta är gjort ska den få svalna och sätta sig lite, gärna till nästa dag.
  9. När den är sval och har vilat färdig gör du ganache och smetar in den i!

 

Ganache

  1. Här behöver du full fokus, kasta ut alla ur köket och njut av att bryta chokladen i bitar i en värmetålig bunke.
  2. Värm grädde och smör i en kastrull (inte för hög värme här, för då kokar det över).
  3. Gör sockret till karamell i en annan kastrull. En sinnlig upplevelse om du får vara i fred och njuta av stunden.
  4. När karamellen är klar är det ännu viktigare att inga barnfingrar finns i närheten för nu kan det stänka och det som stänker är svinvarmt… AKTA DIG!
  5. Häll den heta grädd/smör blandningen i karamellen och rör om ordentligt.
  6. Nu skall du hälla grädd/smör-karamellen över chokladbitarna.
  7. I med saltet och rör försiktigt med en plastsked. Här är det viktigt att allting blandar sig, för om du rör för mycket så kan ganachen skära sig. Det vill vi inte, inte nu när vi är så nära mål!
  8. Ja, och när den är alldeles glansig och klar häller du den över tårtan och låter stelna…
  9. Sedan är det bara att avnjuta denna tunga, underbara chokladtårta med lättvispad grädde.
Fransk Kladdkaka med arrak
Kanske gillar du: