Chokladtårta med grädde och frukt

Chokladtårtan eller kladdkakan är lika god som avslutning på middagen som den är till kaffe eller te. Tårtan ska vara helt sval innan glasyren breds på och sedan tar det en stund innan glasyren stelnat. Kakan kan bakas dagen innan den ska ätas, för säkerhets skull.

Bli först att kommentera
Ingredienser (4 portioner)

Kaka

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

 

Glasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk smör
  • Till servering:
  • vispad grädde
  • frukt
Tillagning:
  1. Sätt ugnen på 225° och smörj en form med löstagbar botten.
  2. Smält blockchoklad och smör i en tjockbottnad kastrull över svag värme.
  3. Vispa ägg och socker poröst och blanda mjöl och bakpulver noga.
  4. Rör försiktigt ner den avsvalnade chokladsmeten i äggblandningen och vänd ner mjölblandningen med varlig hand så att smeten blir slät.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska inte stanna helt, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan stå kvar i formen tills den svalnat helt.
  6. Smält chokladen i en skål över en kastrull med sjudande vatten.
  7. Rör ner smöret. Bre glasyren över kakan och låt den stelna.
  8. Vispa grädden strax före servering.
  9. Skär frukten i mindre bitar och servera kakan med grädde och frukt.
Chokladtarta med gradde och frukt
Kanske gillar du:
  • En god kladdkaka som är lätt och inte har för söt smak. Servera den som dessert eller till kaffe ...

  • Denna franska chokladtårta med arrak är helt, totalt underbar. Den är så maffig och kladdig ocu ...

  • Kompakt kladdig och seg. Oemotståndlig helt enkelt. Här är den med en hallonsås, och det är ju g ...

  • En brownie eller kladdkaka ska vara saftig och krämig i konsistensen.

  • En favoritkladdkaka! Den här kladdkakan ger en bredare smak och smakar mer som paj eller kexchok ...